Elektrodiagnoz

Prof. Dr. Kamuran Yücel Elektrofizyoloji Laboratuvarı

Kuruluş Amacı

Elektromiyografik (EMG) inceleme

  • Sinir yaralanmaları ve sıkışmaları olan hastalarda etkilenmenin seviyesini ve derecesini tespit ederek seçilecek olan tedavi şeklini belirlemede yardımcı olmak
  • Bel ve boyun fıtıklarının olduğu sinir düzeylerini tespit etmek
  • Sinirlerin fonksiyonlarını bozan hastalıkları (Metabolik hastalıklar: Diabet, böbrek hastalığı gibi) teşhis etmek amaçlarıyla kullanılarak kas ve omurilik hastalıklarında tanıya yönelik yardımcı yöntem olması nedeni ile fiziksel tıp ve rehabilitasyonun önemli bir parçasını oluşturmaktadır.

Çalışma Günleri

Elektrofizyoloji Laboratuvarı randevu sistemi ile çalışmakta ve haftanın her günü 08.30–16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Ne Yapıyoruz? 

EMG incelemesi iki ayrı bölümden oluşmaktadır. İlk basamakta hastayı fazla rahatsız etmeyecek şiddette doğrusal elektrik akımı kullanılarak, sinirlerin elektrik iletme fonksiyonları ölçülür. Bunun için, parmaklara ve sinirlerin üzerindeki cilt bölgelerine düşük şiddette elektrik akımı uygulanır ve sinirin veya cildin başka bir yerinden bu akım bilgisayarlı aletlerle toplanarak ölçüm yapılır. Böylece sinirin sağlıklı fonksiyon yapıp yapmadığı anlaşılır. İkinci basamakta kasların içine de ince çaplı tek kullanımlık steril iğne şekilli elektrodlar konulmak suretiyle, incelenen kasın sinirinin hastalıklı olup olmadığı, veya kasın sağlıklı olup olmadığı, kaslarda oluşan elektrik aktivitenin EMG cihazı ekranından izlenmesi ve analiz edilmesi yoluyla anlaşılır.

Rutin İncelemeler:

  1. Üst e alt ekstremitede sinir ileti incelemeleri
  2. İğne EMG incelemesi

Özel İncelemeler:

  1. Somatosensorial uyarı potansiyelleri (SEP)
  2. Sempatik deri yanıtı

İncelemeye gelirken:

  • Hastanın incelemeye tok karnına gelmesi önerilir
  • İnceleme genellikle kollar ve bacaklardan yapıldığından rahat, kolay çıkarılabilir, kıyafetler tercih edilmelidir. Kadın hastaların külotlu çorap giymemeleri önerilir
  • İnceleme öncesinde eller ve ayaklar temiz olmalı, krem ve benzeri kozmetik ürünler sürülmemelidir
  • El ve kollardaki takılar (yüzük, bilezik, saat gibi) çalışmayı etkileyebileceğinden inceleme öncesi çıkarılmalıdır
  • Düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar varsa bunları almasında sakınca yoktur
  • Ancak kan sulandırıcı ilaçlar (Aspirin, Coumadin) kullanan hastalarının hekimi önceden bilgilendirmesi gerekir
  • Kalp pili taşıyorsa inceleme öncesi hekimi uyarması önerilir
  • EMG incelemesi, değişebilmekle birlikte yaklaşık yarım ila bir saat arasında süren bir incelemedir.

Nasıl başvurulabilir?

Genel veya özel polikliniğimize başvuran hastaların arasında kas ve sinir hastalıklarına yönelik tanıya yardımcı olmak amacı ile doktoru tarafından istek yapılan hastalar EMG labaratuvarına yönlendirilir.