Romatizmal Hastalıklar Polikliniği

ROMATİZMAL HASTALIKLAR POLİKLİNİĞİ

Prof. Dr. Ayşe KARAN
Prof. Dr. Sina ARMAN

 

Romatizmal Hastalıklar Polikliniği 1998 Mart ayında  Prof. Dr. Emel Özcan tarafından  kurulmuştur, uzun bir süre Prof. Dr. Emel Özcan ve Prof. Dr. Ayşe Karan koordinatörlüğünde yapılmış  olup, halen Prof. Dr. Ayşe Karan ve Doç. Dr. Sina Arman tarafından yürütülmektedir.

 

Kuruluş Amacı

  • Ankilozan Spondilit ve Romatoid Artrit başta olmak üzere romatizmal hastalığı olan hastaları hastalıkları hakkında bilgilendirmek
  • Hastaların tedavisini son kılavuzları dikkate alarak yapmak
  • Düzenli aralıklarla hastaların takiplerini yapmak
  • Medikal tedaviye mutlaka egzersiz tedavilerini de ekleyip rehabilitasyonu çok yönlü olarak tamamlamak

 

Ne Yapıyoruz?

Polikliniğimizde; güncel kılavuzlara ve kanıta dayalı güncel literatürlere göre hastaların teşhisi kesinleştirildikten sonra, hastalık aktivitesinin ağırlığına göre, dereceli bir ilaç ve egzersiz programı düzenlenir. Kişilerin fonksiyonel durumları Dünya Sağlık Örgütü’nün ICF sınıflandırmasıyla değerlendirilir ve kişiye özel çevresel çözümler önerilir. Çeşitli broşürler ve hasta eğitim programlarıyla kişinin hastalığıyla baş etme yeteneği artırılır. Egzersiz stratejileri de kişinin enerji tasarrufunu sağlayacak ve nazik bir şekilde eklemlerini koruyacak şekilde planlanır. Fiziksel ajanlarda parafin banyosundan, lazer tedavisine kadar geniş bir alanda bilimsel kanıtlar ışığında hastaya özel tedavi seçimi yapılır. Akupunktur, eklem içi enjeksiyonlar ve ozon enjeksiyonları da polikliniğimizdeki değerlendirmeler sonucu uygun bulunan hastalara yapılabilmektedir. Eklemlerdeki şekil bozukluklarını engellemek için erken dönemde kişiye uygun atel ve ortezler de tedavinin bir parçasıdır. Hastalık modifiye edici antiromatizmal ilaç (sentetik ve biyolojik DMARD’lar) tedavisi altındaki hastalarımızda karaciğer ve böbrek fonksiyonları ve hastalık aktiviteleri yakından izlenir. İntravenöz uygulamalar hastane koşullarında yapılır.

Hastalara fizyoterapist eşliğinde ve doktor gözetiminde postür, solunum, germe, güçlendirme ve aerobik egzersizler yaptırılır.

Hastalara yönelik bir hasta eğitim rehberi kitapçığı hazırlanmıştır. Bunun hastaların her zaman başvuracağı bir kaynak niteliğinde olmasına dikkat edilmiş, hastalık hakkında bilgi verilmiş, korunma prensipleri anlatılmış ve egzersizlere geniş yer verilmiştir.

 

Çalışma Günleri

Romatizmal Hastalıklar Polikliniği her hafta Çarşamba günleri saat 08.30’dan 12.00’ye kadar İstanbul Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Beyazıt Esnaf Hastanesi poliklinik binasında yapılmaktadır.

 

Nasıl Başvurulabilir?

İstanbul Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı genel polikliniklerine 0 (212) 414 20 00 No.lu telefonla veya https://itfrandevu.istanbul.edu.tr/randevu sitesinden randevu alınmalıdır. Hasta genel poliklinik hekimi tarafından değerlendirildikten sonra Romatizmal Hastalıklar Polikliniği’ne yönlendirilebilir.